NOVOSTI V PREPOZNAVANJU OSEBNOSTNIH MOTENJ

HOTEL PLAZA


"Transdiagnostični in transteoretični pristopi«


ORGANIZATOR: Združenje AKADEMIJA ZA SOCIALNE VEDE

KDAJ: četrtek 29. februar 2024 ob 9.oo

KJE: Hotel Plaza, Bratislavska 8, Ljubljana  - 15. nadstropje

Program je verificiran in točkovan

mag. Miran MOŽINA, dr. med., specialist psihiater in psihoterapevt, direktor in predavatelj na ljubljanski podružnici Univerze Sigmunda Freuda na Dunaju – podružnica Ljubljana, dolgoletni strokovnjak na področju socialnega varstva, psihiatrije in psihoterapije, supervizor ter prejemnik priznanja za razvoj slovenske psihoterapije leta 2007 s strani Slovenske krovne zveze za psihoterapijo.





Ko sodobna psihiatrična diagnostika mejno osebnostno motnjo (MOM) opisuje z značilnostmi, kot so ekstremna občutljivost na realne ali navidezne medosebne zavrnitve, nestabilna samopodoba in močno nihanje samozavesti, intenzivni in vzkipljivi čustveni odzivi ter impulzivna ravnanja, ki so pogosto samouničevalna idr., vzbuja prevladujoče negativne predstave, ki so strašljive ne samo za laike, temveč tudi strokovnjake pomagajočih poklicev. Ob tem psihiatri priznavajo, da specifičnega in učinkovitega zdravljenja z zdravili (še) ni, klinični psihologi pa tožijo, da je tudi diagnostika (ne samo MOM, temveč vseh osebnostnih motenj) težavna. Povrh vsega pa še eni in drugi dodajajo, da pacienti z MOM razne oblike psihoterapije in socioterapije tudi zavračajo, kar je spet posledica ene od značilnosti te motnje, tj. nesprejemanja odgovornosti in posledic lastnih ravnanj.


K sreči si lahko iz temačnosti tovrstnih teorij in predpostavk strokovnjaki pomagamo s t. i. »transdiagnostičnimi« in »transteoretičnimi« pristopi, ki blažijo učinke patologizirajočih teorij, odpirajo nove možnosti »relacijske« diagnostike, ki identificira učinkovite sestavine terapevtskega odnosa in kako na njihovi podlagi razviti učinkovite metode dela, ki po eni strani ustrezajo pomagajočemu in kontekstu pomoči, po drugi strani pa so prilagojene posameznemu klientu na podlagi njegovih transdiagnostičnih značilnosti.


Izkušen predavatelj bo svojo predstavitev naslonil tudi na svojo novo knjigo z naslovom Psihoterapevtska znanost in praksa onkraj medicine in psihologije ter z udeleženci iskal odgovore na zahtevno vprašanje, kaj pravzaprav je MOM in kaj v zvezi z MOM narediti.



Seminar je zelo zahteven, pripravljeno bo strokovno gradivo za udeležence.


Prijavnica je spodaj. Cena seminarja, ki vključuje nadstandardni kongresni prostor, osvežitev med odmori ter gradivo je 130 EUR.



KDAJ: 29.februar  
9.00 - 10.30Kako lahko prepoznamo stiske ljudi z mejno osebnostno motnjo in tudi lastne zadrege ob srečevanju z njimi

10.30 - 10.45Odmor
10.45 - 11.30

Kako na podlagi transdiagnostičnih in transteoretičnih pristopov pomagati ljudem, ki so dobili diagnozo "mejne osebnostne motnje"

11.30 - 11.45Odmor
11.45 - 13.30
Primeri iz prakse
Osnovne usmeritve za delo
 Zaključek seminarja z razpravo

MEJNE OSEBNOSTNE MOTNJE

Prijavnica


Podatki o udeležencu

Ime in priimek:
Naslov:
Datum:
E-mail:
Podatki o plačniku

Ime in priimek:
Naslov:
Datum:
E-mail: