Utrinki iz zadnjih seminarjev:


Kako ravnamo z uporabniki v DSO po možganski kapi? Kako ravnamo z njimi v skrbniških in drugih postopkih? Ali veste, da je bil najstarejši uporabnik, ki se je zopet naučil govoriti po možganski kapi 94 let! V povprečju imamo 4.400 možganski kapi v Sloveniji letno. Žal se predvsem starejše pretežno namešča v DSO, kjer so možnosti za rehabilitacijo relativno majhne, kar pa bi bilo smiselno spremeniti.

mag. Nada Žemva, specialistka logopedije je podala povsem drugačen, nov in na podlagi dolgoletnih izkušenj osnovan pogled na rehabilitacijo po možganski kapi. Zelo zanimivo. Seminar bomo ponovili!

Na seminarju na temo otežene komunikacije z ljudmi z demenco je bilo 42 udeležencev. Število ljudi z demenco je v Sloveniji 30.000. To bi morali videti najmanj vsi zaposleni v varovanih oddelkih. Demence imajo različne vzroke, različne znake in zahtevajo prilagojeno komunikacijo.

Na sliki dr. Vid Vanja Vodušek, univ. dipl. psih.

Na seminarju o "samomorilno ogroženih uporabniki socialnega varstva, smo videli kako je lahko delo z ogroženimi uporabniki zahtevno, dolgotrajno, individualno odgovorno, stresno.Interaktivno delo, pod supevizijo mag. Mirana Možine, dr. med., spec. psihiater, dekan SFU


Na seminarju o "nekemičnih odvisnostih" smo videli najbolj agresiven del najpopularnejše video/računalniške igrice na svetu. Kaj in kdo torej kvari otroke?


Predavatelj Peter Topić se je potrudil s prikazom delovanja odvisnosti na možgane, duševnost, okolico in socialne posledice te odvisnosti. Prezrta tema, ki pa si zasluži več pozornosti strokovne javnosti.
Na prvem seminarju o komunikacijo z obolelimi z demenco je bilo 44. ljudi. Na sliki v Hotelu Plaza, je predavatelj Dr. Vid Vanja Vodušek, univ. dipl. psih.


Akademija dela.

V pripravi predlog celostnega zakona o socialnem varstvu. Nove storitve, nova pooblastila, izbris nepotrebnih členov. Predlog za ukinitev nekaterih institucij.