Seminar bo v Hotelu Astoria - Bled, Prešernova 44, Bled
KDAJ: JESEN 2024 HOTEL ASTORIA BLED, Prešernova 44, Bled
9.00 - 10.30

Razlogi za razpad zakonske zveze.

Razlogi za ohranitev zakonske zveze.

10.30 - 10.45Odmor
10.45 - 11.30

Kaj je bistveno za svetovalni postopek?

Kaj je bistveno za spravni poskus?

Kaj je bistveno za zaščito koristi otrok?

11.30 - 11.45Odmor
11.45 - 13.30

Primeri iz prakse.

Osnovne smernice sodobne literature.

Osnovne usmeritve za delo.
 Zaključek seminarja z razpravo

Prijava


V 2021 je bilo sklenjenih 5.916 zakonskih zvez, razvezalo pa se je 2.322 parov. V primerjavi z letom prej se je število sklenitev zakonskih zvez povečalo za 13 %, število razvez pa za 31 %. Sklenjenih je bilo tudi 58 istospolnih partnerskih zvez.


Na dan je bilo razvezanih povprečno 6 zakonskih zvez. V Sloveniji se razveže nekaj več kot 1 par na 1.000 prebivalcev (natančneje, 1,1 v letu 2021).

Povprečna starost razvezanih mož je bila 46,9 leta, razvezanih žena pa 44,1 leta. Zakonske zveze teh oseb so se v povprečju končale po 14,1 leta. 38 parov se je razvezalo že v prvem letu zakona.

Med razvezami v letu 2021 je bilo 1.095 (ali 47 %) takih, v katerih ni bilo mladoletnih vzdrževanih otrok, v preostalih 1.227 (ali 53 %) pa je bilo ob razvezi 1.999 vzdrževanih mladoletnih otrok. Največ teh otrok, 59 %, je bilo ob razvezi dodeljenih materam; očetom je bilo dodeljenih 6 %, obema staršema pa 32 % otrok.


Podatkov o številu ločitev v Sloveniji je izredno veliko. V načelu velja, da praktično vsak tretji zakon razpade, žal v svetovalnih procesih opažamo, da je tudi vsak drugi zakon v težavah, mogoče je vsak tretji zakon relativno stabilen in samo delno oscilira ob večjih preizkusih. Kako torej lahko pomaga predhodno svetovanje, kako lahko pomaga psihoterapija?


Kaj o tem pravi Družinski zakonik in Pravilnik o izvajanju predhodnega svetovanja je večini jasno, svetovanje v praksi pa poteka zelo različno. Na seminarju bomo poskušali odgovoriti, kaj bi moral biti sodoben in sistematično urejen svetovalni postopek, kako preveriti možnost za ohranitev zakonske zveze in kako zaščititi koristi otrok ter se izogniti konfliktom, ki bi dolgoročno delali škodo partnerskemu in starševskemu odnosu.

Seminar bosta vodila dva predavatelja, vodilna strokovnjaka na področju zakonske in družinske terapije.

Seminar je zelo zahteven, pripravljeno bo strokovno gradivo za udeležence.


Prijavnica je spodaj. Prijava preko spleta je enostavna, izredno hitro dobite tudi odgovor. Cena seminarja, ki vključuje nadstandardni kongresni prostor, osvežitev med odmori ter gradivo je 110 EUR.


Predavata dva izredna predavatelja z akademskimi referencami in dobrim poznavanjem področja.


Dr. Lia Katarina Kompan Erzar, univ. dipl. psih. je izredna profesorica za področje zakonske terapije, dolgoletna psihoterapevtka, praktik in predavateljica na dveh fakultetah.

Dr. Tomaž Erzar, je redni profesor za področje zakonske terapije, dolgoletni psihoterapevt in predavatelj, ter koordinator za doktorski študij iz svojega področja.

Področje raziskovalnega dela obeh predavateljev je: teorija navezanosti, psihopatologija, spremembe v terapevtskem procesu, družinska in zakonska psihoterapija.
Predhodno svetovanje in spravni poskus

Prijavnica


Podatki o udeležencu

Ime in priimek:
Naslov:
Datum:
E-mail:
Podatki o plačniku

Ime in priimek:
Naslov:
Datum:
E-mail: